Themas – Reis door de tijd

Reis door de tijd

Het verhaal van Ons Vakantie Kamp 2022; 75 jaar kamp. Thema: “Reis door de tijd”. 

 Op maandag ochtend 18 juli 2022 was het al vroeg een drukte van belang op en rond de kantine van Voetbal Vereniging Amstelveen aan de Sportlaan want wat was er aan de hand…? 

 Om 09:00 uur ging het 75e Ons Vakantie Kamp van start en hiervoor moest er óp het terrein door de Vrijwilligers van alles klaargezet worden om de ontvangst van de kinderen zo soepel mogelijk te kunnen laten verlopen en buiten het terrein, op de wielerbaan, stonden de deelnemende kinderen, vergezeld door ouders/verzorgers, al te trappelen om te gaan beginnen aan hun “Reis door de tijd”; het thema dat dit jaar als rode draad door het programma liep.  

 Toen de poort eenmaal openging liep alles in 1e instantie gesmeerd; de kinderen meldden zich bij de tafels met hun groepsnummer erop, ontvingen hier hun T-shirt in de kleur van de groep en verzamelden zich op het Hoofdveld in afwachting van de verdere gebeurtenissen… 

 Ineens kwamen er 2 “bliepende robotachtige figuren” het terrein oplopen die alle mogelijke moeite deden om zich verstaanbaar te maken voor alle kinderen en Vrijwilligers maar… deze “bliebtaal” verstonden zij niet. 

En hoe kon het eigenlijk dat deze 2 (het bleken later de Hoofd Leidsters te zijn) ineens zo veranderd waren en onverstaanbaar aan het “bliepen” geslagen waren?  

 Na enig speurwerk bleek het dat zij, zonder het zelf te weten, door een tijdsboog waren gelopen die hen had getransformeerd naar de toekomst… 

Toen dit eenmaal duidelijk was, was de oplossing snel gevonden; ze moesten gewoon nogmaals door de tijdsboog lopen en daarna het veld weer op voor het welkomstwoord voor kinderen/ouders/verzorgers en het voorstellen van de Leiding per groep maar… de tijdsboog had 2 kanten… 1 naar de toekomst en 1 naar… “de tijd van toen”. 

Gelukkig was dit voor de Hoofd Leiding geen probleem en gingen ze gekleed in ouderwetse bloemetjesjurken en met het haar vol krulspelden over tot de orde van de dag. 

De Leiding, blij dat alles op z’n pootjes terecht was gekomen, danste de Kampdans van vreugde en vele kinderen deden al gezellig met ze mee.  

 

Hierna was het dan echt tijd voor de kinderen om afscheid te nemen van hun ouders/verzorgers en te beginnen aan hun “Reis door de tijd”; zij liepen door de tijdsboog naar binnen en belandden in “het jaar kruik” alwaar het programma bestond uit het spelen van heel veel verschillende (kennismaking)spellen “uit de oude doos”, het laten maken van een eigen & groepsfoto en natuurlijk het personaliseren van hun groeps-shirt en koeltasje dat ze gekregen hadden.  

 

Aan het einde van (ie)de(re) dag liepen de kinderen weer door de tijdsboog naar buiten zodat ze in “het heden” gewoon naar huis konden gaan. 

 

Op dinsdag belandden de oudere kinderen in “de Jungle van 2010” en gingen met z’n allen survivallen.  

Er was een superleuk programma voor ze samengesteld, waaraan iedereen dan ook vol plezier heeft meegedaan en waarbij er niemand, van zowel de kinderen als de Leiding, schoon/droog is gebleven.   

De jongere groepen, die deze dag een ander programma draaiden, zijn in afwisseling de knutseltijger geweest en naar de poelen (badjes) gegaan om lekker af te koelen en met water te spelen…  

 

Op woensdag belandden we in 1999 en was het “Smurfen dag”. 

Deze dag werden alle groepen verdeeld in 2 Teams; bijv. Team 1a en 1b. Deze 2 Teams per groep streden, d.m.v. het doen van heel veel verschillende sport & spel onderdelen tegen andere Teams, om allover winnaar te worden.  

Er werd deze dag o.a. Archery Attack (boogschieten), Smurtego, Watervolleybal, het Smurfenmutsenspel, Smurva en Cijferjacht gespeeld (met als beloning voor het open krijgen van de kluis een heerlijk vers geschept Smurfenijsje). 

 

Op donderdag was het de beurt van de jongere kinderen om in “de Jungle van 2010” op survival te gaan. 

Er was ook voor hen weer een superleuk programma samengesteld, waaraan ze dan ook vol enthousiasme hebben meegedaan en waarbij uiteraard niemand schoon/droog is gebleven.   

De oudere groepen die, op deze voor de afwisseling eens zware regen dag, een ander programma draaiden zijn  

’s morgens als echte knutseltijgers bezig geweest in de tenten en hebben ’s middags met z’n allen een droge hut (sporthal) opgezocht en aldaar allerlei grote spellen gespeeld met elkaar. 

 

Op vrijdag, belandden de kinderen op … de Jubileum Feestdag; tot 15:00 u. en hebben ze zich heerlijk uitgeleefd op springkussens, stormbanen, hebben ze mollen gemept, de Kampdans gedanst en meegespeeld in de Feestshow.  

Na deze tijd kwamen ook vele ouders/verzorgers/opa’s/oma’s etc. naar het Kampterrein om samen met de kinderen een hele gezellige FamilieFeestmiddag te beleven die tot 18:00 u. duurde. 

 

Speciaal voor deze feestelijke gelegenheid had “Bingomaster Sjonnie” tijd gemaakt om bij Ons 2 echt hilarische Bingo rondes, met mooie prijzen die gewonnen konden worden, te komen presenteren.  

 

Verder heeft iedereen genoten van de overheerlijke BBQ-menu’s en waren natuurlijk de Bar, Limonade-, Popcorn-, Suikerspin- en Glittertattoo-stand weer aanwezig om de in- en uitwendige mens te verzorgen.  

Tussen alle feestelijkheden door konden de kinderen bij allerlei leuke Fancy Fair attracties terecht waar ze ook nog leuke prijsjes konden winnen.  

Het was een supergezellige Jubileum Feestdag met prachtig weer en een mooie afsluiting van de 1e Kamp week.  

 

De 2e week ging op maandag 25 juli van start                                                                                                                             en deze keer belandden we in 2014 bij het Kamp-brede en dag vullende “Kamptan”, het spel waarbij de groepjes d.m.v. het spelen van spelletjes en het oplossen van raadsels grondstoffen konden verdienen die, indien er voldoende grondstoffen gespaard waren bij de bank, ingewisseld konden worden voor bouwplaten die gezamenlijk een heel dorp/stad vormden als ze in elkaar en op de bodemplaat gebouwd waren. 

De complete afgebouwde bouwplaat dorpen/steden die per groep gemaakt waren konden d.m.v. loting gewonnen en met de winnaar mee naar huis genomen worden. 

 

Op dinsdag stond er voor zowel de jongere als de oudere groepen een extra uitstap op het programma; 

De oudere groepen zijn de hele dag over de kop gegaan, hebben rondjes gedraaid, een nat pak gehaald en  

gegriezeld in Drievliet, waar ze ook nog eens werden getrakteerd op een feestelijk menu ter ere van het 75e Kamp. 

Ook de jongere groepen hebben een fantastische dag beleefd in attractiepark Linnaeushof en het bijbehorende waterpark en ook zij zijn daar natuurlijk verwend met een feestelijk menu en een ijsje bij het naar huis gaan. 

 

Woensdags belandden we in “Kamperen 2011” en werd de dag gevuld met afwisselend het Knijperspel, het Afwas spel, Veehandeltje, levend Stratego en hiernaast werd er naar hartenlust geknutseld. 

 

Donderdag stond in het teken van ‘terug naar de huidige tijd’ met: het frikandellenspel en levend Cluedo in de ochtend, en voor groep 15 suppen bij Poel’s Up, welke werd afgesloten met het Pannenkoekjes eetfestijn wat weer geruisloos overging in de Glow BeachParty als afsluiting van 2 fantastische feestweken óp het Kampterrein. 

 

Op de laatste vrijdag werd er al vroeg verzameld op de wielerbaan want…: de traditionele Grote Uitstap 2022 stond natuurlijk op deze laatste dag van het 75eOns Vakantie Kamp op het programma en ging naar … Toverland en hiervoor moest een flink eind gereden worden met de bussen. Het was een superleuke gave dag, met heel veel coole en soms ook enge attracties en lekkere patat & een snack voor allen tussen de middag, waarmee dit jubileum Kamp werd afgesloten. 

Tijdens de terugtocht naar Amstelveen hebben allen de polsbandjes ingeleverd (envelop met borg teruggekregen) én hebben ze ook de op de 1e dag gemaakte eigen- en groeps-foto als aandenken meegekregen. 

Rond 17:00uur werden we op de wielerbaan weer opgewacht door vele ouders/verzorgers die voor de Leiding van hún kind(eren) en/of de Hoofd Leiding een klein bedankje kwamen brengen. Na het overhandigen hiervan was het dan toch écht tijd om afscheid van elkaar te gaan nemen … 

Tot volgend jaar!!                                                                                                                                                                             

Van ma. 24 juli t/m vrij. 4 augustus bij Ons Vakantie Kamp 2023! 

Wat dan het thema van Ons Vakantie Kamp zal zijn?  

Dát blijft nog even een verrassing…